Nawozy organiczne i organiczno-mineralne – kluczowe zalety

Nawozy organiczne składają się z naturalnych składników pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Nawozy te nie zawierają żadnych dodatków chemicznych i stopniowo uwalniają swoje składniki odżywcze do rośliny. Nawozy naturalne to te nawozy, które są wykonane z materiałów podstawowych występujących w przyrodzie. Surowce te, wolne od szkodliwych produktów ubocznych, są zbierane w ich oryginalnej formie, a następnie przetwarzane przez na nawozy bez dodawania jakichkolwiek materiałów chemicznych.

Nawozy organiczne z „certyfikatem bio” (np. Viano z niebieskim znaczkiem na worku na pewno już się spotkałeś) są nawozami dopuszczonymi do stosowania w rolnictwie ekologicznym.Zawierają one wyłącznie surowce, które są w pełni zgodne z rozporządzeniem WE (837/2007 i 889/2008).

Zasada działania nawozów organicznych:

Nawozy organiczne i organiczno-mineralne muszą być rozkładane przez organizmy glebowe (bakterie – dlatego też zawierają szlachetne szczepy Subtilis Bacillus spp.), aby ich składniki odżywcze były stopniowo uwalniane do korzeni rośliny. Uwalniając te bioaktywne związki i substancje humusowe do gleby, optymalizują one wzrost roślin i rozwój korzeni. Nawozy organiczne i organiczno-mineralne mogą uwalniać swoje składniki odżywcze przez okres minimum 2 miesięcy i do 4 miesięcy, w zależności od ich specyficznego składu. Ich główną siłą i zaletą jest brak wymywania do wód powierzchniowych i gruntowych.

Nawozy organiczno-mineralne i organiczne mogą być wzbogacane dodatkami, aby wzmocnić nawóz lub uczynić go bardziej odpowiednim do specjalnych zastosowań. Dodatki te zapewniają lepszy wzorzec wzrostu, bardziej zrównoważony rozwój upraw lub lepszy start wzrostu po sadzeniu roślin. Ponadto, dodatki te mogą sprawić, że roślina będzie bardziej odporna na choroby, wirusy i złe warunki pogodowe.

Kolejna opcja to nawozy organiczne z dodatkami chemicznymi to nawozy organiczne, które są wzbogacone dodatkami chemicznymi w celu osiągnięcia szybszego uwalniania składników odżywczych. Może to być konieczne w pewnych okolicznościach, na przykład przy niskich temperaturach. Np. udział azotu mocznikowego lub amonowego.

 

Zalety nawozów organicznych i organiczno-mineralnych:

  • ze względu na swój skład (pochodzenie organiczne) poprawiają strukturę gleby, zwiększają ilość materii organicznej i stymulują organizmy glebowe (mikrofauna), życie bakterii,
  • brak wymywania = większy wpływ na wzrost i rozwój roślin ,
  • nawozy organiczne są przyjazne dla środowiska, to bezpieczny i czysty sposób nawożenia, są bezpieczne dla ludzi, zwierząt i roślin,
  • nawozy organiczne nie rozpuszczają się szybko,
  • nawozy organiczne są powoli rozkładane przez mikroorganizmy w glebie,
  • nawozy organiczne nie ulegają wypaleniu, ponieważ składniki odżywcze są uwalniane bardzo powoli.

Nie bój się zastosować na trudny przypadek trawnika, rośliny nawozu z informacja HM – Humifirst!

Humifirst jest unikalnym produktem naturalnym, który zawiera dwa ważne składniki: kwas humusowy i kwas fulwowy. Kwasy humusowe to ciemne substancje organiczne o dużej masie cząsteczkowej, a kwasy fulwowe to substancje o jasnej barwie i  małej masie cząsteczkowej. W połączeniu prowadzą one do fizycznej, chemicznej i biologicznej poprawy stanu gleby. Humifirst ma zatem bezpośredni wpływ na żyzność gleby (CEC – zdolność sorpcyjną gleby… inaczej jej zdolność uprawową). To z kolei prowadzi do lepszego wzrostu włosków korzeniowych, które są najważniejszym mechanizmem pobierania substancji odżywczych przez roślinę.

  • HUMIFIRST usprawnia funkcjonowanie enzymatycznych procesów glebowych odpowiedzialnych za cykl azotowy.Wpływa to na wzrost i rozwój roślin oraz procesy fizjologiczne.
  • HUMIFIRST poprawia zdolność do zatrzymywania wody i jej dostępność w glebie. Zwiększa to tempo wzrostu i proces rozwoju roślin.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.